RSS
Image Hosted by ImageShack.us

Book#1 - Rebelión en la granja - George Orwell

diumenge, 17 de juny del 2007




"Doce voces gritaban enfurecidas, y eran todas iguales. no había duda de la transformación ocurrida en las caras de los cerdos. Los animales asombrados, pasaron su mirada del cerdo al hombre, y del hombre al cerdo; y, nuevamente, del cerdo al hombre; pero ya era imposible disinguir quién era uno y quién era el otro"

Rebel·lió a la granja és un libre excel·lent, dels millors que he llegit. Aquesta es la afirmació més clara i més contundent que puc extreure una vegada vaig acabar de llegur aquest llibre.
En les seves pàgines trobem un missatge que mai caducarà i que sempre estirà present independentment de la època i de la situació política en què ens trobem.
En un principi només llegint el nom podem deduir equivocadament que aquest llibre es tant sols una aventura d'animals en busca de la seva llibertat, no obstant això, si llegim el missatge que hi ha entre línies, podem comprovar com George Orwell, mitjançant aquesta faula d'animals ha volgut recrear l'Stalinisme. Tots els esdeveniments que van passant en aquesta granja tenen la seva versió autèntica si ens situem en els temps d'Stalin i Trotsky. Així doncs, qualsevol situació i qualsevol guerra que hi ha a la Granja és una paròdia irònica de la realitat.
Per tant, si ens situem contextualment, cosa que és facilitada per la introducció de Rosa González, podrem llegir el missatge que hi ha. Ara bé, el fet que més m'ha impactat d'aquesta història són els valors que desprén aquest missatge. Són uns valors que sempre estaran vigents i són totalment universals ja que si els apliquem a dia d'avui no ens seria difícil donar vida pròpia als dos porcs que tenen un paper essencial al llarg de l'obra: Snowball i Napoleó.
La vigència d'aquest missatge és per a mi una de les claus per a poder entendre l'èxit d'aquesta obra.
Una vegada arribats en aquest punt, ens podem preguntar: i quin es aquest missatge? Per què vaya rollo i al fi i al cap ens quedem igual. Quan parlo de missatge em refereixo a què la metamorfòsi que sofreixen els porcs quan toquen el poder és la màxima representació del mal que a vegades aquest pot crear. Al principi de la revolució és volia que tots els animals fossin iguals i sense cap amo, a més també es declara que no s'han de cometre els errors dels opressors...però al final els porcs acaben sent la classe dominant i oprimeixen igual, o més fins i tot, als altres animals. Per conseqüent, tant sols uns animals sóns els beneficiats de la revolució, els que accedeixen al poder, i els altres, (la societat civil en el cas dels humans) continuen sent els oprmits. Per tant podem dir que els que un dia és queixaven de la opressió, ara són ells els que oprimeixen.
Com aspecte negatiu podríem dir que al llarg de la història hi ha una sèrie de fets que ens van aclarint quine serà el destí finals de la revolució. A més des de bon principi qualsevol lector és pot crear una hipòtesi del final analitzant els diàlegs, i potser això li treu un poc de sorpresa a l'hora del desenllaç final de l'obra.

1 comentari:

amuriaga ha dit...

Ole ole! Com t'ho has currat! xD

Com bé és sabut, odio la història i tot el que amb ella és relaciona.

Per això, aquest és un dels llibres que possiblement no hagués llegit mai. Però després de llegir el fragment inicial, suposo que extret del pròpi llibre, i la crítica que li fas, podria passar a ser un llibre que podria llegir.

Ara, que lo llegeixe ho no, és una altra història.. xD